İçimizdeki Şeytan

İçimizdeki Şeytan / Sabahattin Ali
Macide, Balıkesir'de ailesinin yanında yaşayan ve lise yıllarında müzik öğretmeni Bedri'nin de desteğiyle piyano çalmaya başlar. Bir zaman Emine Hanım Balıkesir'e ziyarete geldiğinde Macide'yi görür ve kendisiyle İstanbul'a gelmesini ister. Babasının durumunun da kötü olmasında dolayı bu teklifi kabul edilir. Macide İstanbul'da bir konservatuvara başlar ve eğitimine devam eder.

Ömer ve Nihat iki samimi arkadaştır. Birgün iki arkadaş vapurda sohbet ederken Ömer bir kıza dikkat kesilir. Kızı daha önce gördüğünü ve tanıdığını düşünmektedir. Kızla tanışmak istediğini söyleyerek yanına gider ve kızın yanında teyzesini görür ve kızla tanışma imkanı bulur. Emine Teyzesi ile konuşurken Macide'nin babasının öldüğünü ama kızın olaydan habersiz olduğunu öğrenir.

Birgün arkadaşlarıyla bir yerlerde oturup birşeyler içerken Ömer birden kalkar ve Emine teyzesine gider. Ama orada durumun pekte iyi olmadığını görür. Çünkü Macide babasının vefat ettiğini öğrenmiş ve kötü durumdadır. O akşam hiçbirşey diyemez. Sabah kahvaltıya hazırlanırken kendisine başsağlığı diler ve kahvaltıdan sonra evden çıkacakken Macide'nin de hazırlandığını görür ve beraber yürümeye başlarlar. Ömer'in de eline bir fırsat geçmiştir. Ama kızın durumundan dolayı pekte birşey konuşamamaktadır. Zaman içinde Emine Teyzemiz Macide'nin evi otel gibi kullanmasından şikayetçi olduğunu dile getirerek ağır sözler söyler. Macide de evi terkeder. Evi terkettiği zaman Ömer'de kızın evinin önündedir. Aşık olduğu kızın her zaman yanında olmak için genellikle evinin önünde dolaşır. Emine teyzesini terkedince Ömer ile birlikte yaşamaya başlar ve yakınlaşmaları da bu dönemde yoğunlaşır. Ömer de aşık olduğu kızla birlikte olmaktan memnundur ve birbirlerini tanımadan evlenirler. Ömer oldukça rahat, başına buyruk ve pekte düşünceli olmayan ve günübirlik yaşayan bir karaktere sahipdir. Macide ise, son derece dikkatli, herşeyi ölçüp biçerek hareket eden ve oturaklı bir karaktere sahiptir.. Başta Macide yeni hayatına alışmak için çaba harcarken, Ömer kendinden hiç taviz vermez. Evlerinde geçim sıkıntısı başlar. Bu arada Ömer'in başı derttedir. Parasızlık yüzünden iş yerindeki veznedarı tehdit eder ve ondan para alır. Ancak o paraya elini süremeyeceğini anlar ve o paraları akıl veren arkadaşı Nihat'ın evine gidip kapısının altından atar. Bir akşam hatırlı arkadaşlarının bir gazinoda verdiği yemeğe davet edilirler. Davette Macide lise'deki hocası ile karşılaşır. Daha önceden Bedri ile Ömer arkadaş oldukları için evlerine gidip gelmeye başlarlar. Öğretmen bunların haline üzülüp para yardımı yapar.
Başka bir davette Ömer'in rahat tavırları ve başka kadınlara yakınlığı Macide'yi üzer. Davette Macide'yi umursamaması ve yanında durmaması da kızı rahatsız eder.
Ömer'e bir mektup yazar ve beraber kaldıkları pansiyondan ayrılmak için hazırlanıp çıkacağı zaman Bedri gelir ve Ömer'in tutuklandığını söyler. Ertesi gün beraber tevkifevine giderler. Ömer durumun kendisiyle ilgili olmadığını ve kısa zamanda çıkacağını da belirtir. Belli zaman sonra görüş için sadece Bedri'yi kabul eder ve Macide'yi istemez. Bedri'ye düşüncelerini uzun uzun anlatır ve kızı daha fazla üzmet istemediğini, kendine başka bir hayat kuracağını belirtip, arkadaşı Bedri'ye Macide'yi emanet eder. Emanet ederken de Macideyi üzmeyecek tek kişinin kendisi olduğunu, Bedri'nin de Macide'yi sevdiğini bildiğini söyler ve onu bırakmamasını öğütler...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Umuda Dair

Fahrenheit 541

Oyunun Kuralını Fizik Söyler